Logga in

Gos4u

Bokashi startsats för kökskompostering


Gör jord och gödning av ditt matavfall! 
Hjälp till att bevara biomassan och minska växthusgaserna. Du minskar sopmängden med 200–500 kg per år och du spar pengar på sophämtningen!

Ditt matavfall omvandlas i en jäsning-syrnings process. Det blir inte jord i hinken men omvandlingen går mycket snabbt när du sedan gräver ner den i landet, komposten, planteringskrukor eller jordlåda. Vätskan i matavfallet tappas av med kranen i botten. Lägg gärna med servetter, äggkartongar eller liknande för att suga upp upp fukt. 

Komplett set med:
• 2 st. hinkar med kran för kökskompostering med Bokashimetoden 
• 1 kg påse Bokashiströ (räcker 3-4 månader)
• 1 st. ströare för Bokashiströ
• Svensk bruksanvisning för Bokashi kökskompostering

Hinkarna är tillverkade i EU av mjuk slagtålig plast och har handtag, tätslutande lock, perforerad inre bottenplatta samt kran för avtappning av bokashigödning.
Hinken är anpassad för placering i diskbänksskåp. Den är lätt att hantera och bära, görs enkelt ren med vatten

• Storlek (h, b, d) 39 x 32 X 27 cm
• Volym 16 liter
• Svart med grönt lock
• Material i hink är återvunnen Polypropylen, kran och handtag Polyeten

 

Satsen levereras i wellpappkartong med volym 50 liter och bruttovikt 4 kg.

Ladda ner bruksanvisning här>>Bokashi finns i hela världen


Bokashi är mycket större än man skulle kunna tro och används i stort sett i alla länder i världen. Sakta men säkert sprids konceptet från mun till mun, landsbygd till landsbygd, kommun till kommun runtom i världen. Det fungerar bra och kostar inte mycket alls.


Produktivt jordbruk

För många människor i utvecklingsländer är EM och Bokashi den lösning som de har råd med när den behövs som mest. Det är ett sätt för dem att blåsa nytt liv i utarmad jord, odla mer på den mark de har och få ekonomin att bättre gå ihop. Ett hopp inför framtiden alltså.

I England, Australien och Nya Zeeland, får Bokashi kökskompostering stöd av de flesta kommuner som ett sätt att reducera matavfall och deponering. I många stora städer runtom i världen är bokashi en bas för spännande nya stadsodling koncepter. Hygieniskt och praktiskt i stora städer där människor själva inte har egen jord.

 

Närodling

I Japan och andra länder i Asien och Sydamerika tar allt fler lokala bönder mot Bokashihinkar från människor i närområdet -- och som då ofta får något närodlat i retur.
Samma sak i "community gardens" och andra lokala projekt i många olika länder -- människor samarbetar för att kunna odla och ta hand om jorden och varandra.  

Bokashi

Bokashi kompostering är ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Den ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och näringsämnena finns kvar.

Det enda du behöver är en lufttät Bokashi-hink under köksbänken och en påse Bokashiströ. Du slipper otrevliga slaskpåsar och du behöver inte heller springa fram och tillbaks till din utekompost. Det kostar ett par hundra kronor om året men oftast sparar man betydligt mer på minskad sophämtning och inköp av planteringsjord och växtnäring.

Matavfallet behöver inte samlas in och transporteras bort av kommunen. Vi spar diesel och pengar, minskar utsläpp och tar hand om jorden på ett bra sätt.

Men allra viktigast är nog att vi visar våra barn att vi verkligen bryr oss.