Logga in

Gos4u
Hampa är ett material som vi har kikat länge på med stor nyfikenhet. Vi har letat noga efter mindre producenter i Europa. Dels vill vi arbeta tillsammans och nära med småskaliga entusiaster dels vill vi minska avståndet för transporter av varor. Under 2017 inledde vi ett samarbete med en liten europeisk producent och vi har nu börjat lansera de första gemensamma produkterna i vår webshop: täcke, kudde och strumpor. Under 2018 kunde vi introducera sängkläder och tvålar och 2019 har sjalar kommit. Fler produkter är under framtagning och kommer under 2019.

Hampa är en gammal kulturväxt som nu håller på att få en renässans i bl.a. textilvärlden. Den uppmärksammas som ett ekologiskt och hållbart alternativ till många andra material. 
Vid odling av hampa behövs ingen kemisk ogräsbekämpning. Plantan kan växa upp till 8 cm per dygn om betingelserna är gynnsamma. Vår hampa odlas och förädlas i Poltava-regionen.
Traditonellt har man använt hampa som textil naturligt ofärgad eller med naturlig blekning gjort dem vitare. Fibrernas styrka minskar vid kontakt med kemikalier som ju finns i all konventionell färg. Färgning av fibrerna blir sällan så bra eftersom fibrerna inte tar upp färg så bra och dessutom bleks när de utsätts för ljus. 

Hampa är slitstarkt och har relativt låg vikt. Textilen är smutsavvisande och har ett inneboende motstånd mot mögel. 
Fibrerna är ihåliga och ger täcket god luftcirkulation och tempererar därför mycket väl. De har dessutom antiseptiska egenskaper. Materialet lufttorkar snabbt när det tar upp fukt under sömnen. Det anses vara ett bra val för allergiker och astmatiker. 

Skötselråd för hampatextil
Tvättas i max 40 grader med milt tvättmedel. Vi använder Almgrens tvättvål.  Hampa är perfekt att torka utomhus för den som har möjlighet. Torka annars hängande inomhus. Om du ändå väljer att tumla så välj så sval temperatur som möjligt. Nya produkter i hampatextil kan skrynkla i början vid tvättning men eftersom tyget blir allt mjukare för varje tvätt försvinner också eventuella skrynklor. Stryk om du vill och då med ånga när textilen ännu är lite fuktig. 

Läs mer om hampa
I boken "Hampa, det vita guldet", skriven av textilhistoriker Git Skoglund med underbara bilder av fotografen och journalisten Elisabet Omsén, utgiven 2016 av Gidlunds förlag finns mycket spännande att läsa om materialets historia och nutid. Git Skoglund kommer under sommaren 2018 att besöka vår producent i sin forskning om hampatextil. Hon hjälper oss också att testa materialen i våra produkter innan vi låter det gå i produktion.