Logga in

Gos4u

Silke/siden

Silkekstäcken/sidentäcken var vår allra första produkt när vi startade 2010.
Sedan starten har vi arbetat med samma producent i Kina och successivt utveckalt designen för bästa komfort för vårt sätt att leva och sova.
Siden har en lång hållbarhet och tempererar mycket väl. Den mjuka silkeslena ytan gör materialet särskilt skonsamt mot huden. Proteiner och aminosyror som finns kvar i trådarna återfuktar huden sägs det. Sidentyg är lättviktigt och därför skonsamt mot kroppen både som sängkläder och kläder. 
Att välja naturmaterial närmast kroppen både dag och natt är en vardagslys som lägger grunden till god sovkomfort!

Silke är en proteinfiber tillverkad av silkesmaskar. När en silkesmask utvecklas till en vuxen äter den på och spinner en kokong från en enda tråd. Inuti kokongen utvecklas silkesmasken först till en puppa, sedan till en mal, som sedan försöker lämna puppan. Malen åstadkommer sin flyktväg genom att utsöndra en vätska, som löser ett hål i kokongen genom vilken den kan fly.
Värme används för att mjuka de härdade trådarna så att de kan nystas upp. mycket tunna silkestrådar viras ihop till en tråd med en liten vridning. Processen kallas filatyr eller "silkehäftning".

Siden är en förnybar naturresurs och biologiskt nedbrytbar till 100%. Eftersom silke är en kontinuerlig tråd har den en hög draghållfasthet. I vävda sidentyger fungerar silkets triangulära struktur som ett prisma som bryter ljus, vilket ger sidenplagg/produkter sin högt värderade naturliga glans.
Siden har bra absorptionsförmåga och är lätt att färga. 
Som en naturlig fiber är silke/siden helt biologiskt nedbrytbart efter sin livslängd. 

De silkesmaskar som används för vildsilke eller tussahsilke eller tasarsilke lever på löv, inte nödvändigtvis mullbär, och skadar inte puppan. Tussah silke härrör från kokonger som samlats in efter att malen har lämnat kokongen naturligt i naturen. Eftersom den  sammanhängande silkesfibern färför är bruten i mindre bitar av utgångshålet som malen gjort, har vildsilke en ojämnare och grövre yta än odlat silke.

Våra silkestäcken och silkeskuddar är handgjorda i Kina. Lager har lagts på lager av flortunt oblekt naturligt mullbärssilke, enligt urgammal kinesisk hantverkstradition. Silket omges av ett överdrag i habotaisiden. 


Silkestäcket är 150*210 cm alt. 220*240 cm
Ett mjukt, lätt och följsamt täcke som blir ett med rörelserna under sömnen.
Kroppens olika temperaturer under sömncykeln är inte så kännbara med ett silketäcke som tempererar naturligt, absorberar och ventilerar bort fukt som avges från kroppen.
Täcket upplevs alltid lagom varmt/svalt oavsett om det är sommar eller vinter. 
Silkesfibern är så glatt att smuts inte får fäste.
Inte heller trivs kvalster i materialet eftersom fukt inte stannar kvar i matieralet. En fördel för alla allergiker.
Silke innehåller 18 hälsosamma aminosyror som sägs skydda huden från att åldras.

I täcket finns en liten dragkedja på ena sidan så att du kan känna det mjuka silket mot dina fingrar.
Vi har valt att erbjuda ett silkestäcke med fyllning på 1 kg eftersom de flesta svenska hem har en jämn temperatur året om. Täcket passar lika bra hela året.
Som yttertyg har vi alltid ett tunt silkestyg, habotai, för att maximera den goda känslan som silket ger. 


Silkeskudden är 50*70 cm
Kudden går att forma som man vill ha den.
Du behöver aldrig mer vakna för att vända kudden under natten om du blir för varm.
 

Barnen i familjen väljer utan tvekan silkestäcket och silkeskudden.
För dig som har nått vishetens 50+ ger denna kombination den absolut bästa komforten
när man ibland blir varm på natten. 
För den som är sängbunden av sjukdom eller hög ålder kan silket bli en liten lindring.

Upplev den komfort som egentligen inte går att beskriva i ord du också - den lyxiga känslan av att sova i klassiskt silke.Skötsel av silket

Täcket och kudden vädras och hängs ute, dock inte i direkt solljus, som bryter ner silkesfibern.
Det behöver inte tvättas, vilket är det svåraste för många svenskar att vänja sig vid - men ja, det är rent ändå eftersom silkesfiberns glatta yta inte tillåter att något fastnar i materialet (till skillnad från bomullsfibern). 
 
Om olyckan skulle vara framme kan man skölja igenom silket med rinnande vatten och
pressa ut vattnet med handdukar och låta torka helt luftigt. Det går också att kemtvätta.


Sockar och knästrumpor i silke

Sockar och knästrumpor stickade i silke går inte att jämföra med andra material.
Det blir som en andra hud och är svaret på alla fuktiga fötters böner!

För bästa hållbarhet använder man 2 par ovanpå varandra - eller silkessockan närmast huden och
en annan socka ovanpå. Bra i vardagsskor, i vandringskängor och i pjäxor. 
Tvättas i 30 grader med enzymfritt tvättmedel. Produktion av silke

Silke kommer från larven till silkesfjärilen (Bombyx mori), en malliknande insekt. När larven ska förpuppas spinner den in sig i en kokong. Den vita kokongen har storleken av ett småfågelägg, ungefär 4 x 2 cm. Redan för 5000 år sedan kände kineserna till konsten att ta tillvara kokongerna och utvinna silkestråden som är tunn och stark. Silkesmasken kallas så därför att den spinner sin kokong av råsilke. Kokongen är gjord av en enda sammanhängande tråd av råsilke som är mellan 300 och 900 meter lång. Den enskilda silkesfibern är så tunn att man behöver 8-10 stycken för att göra en tråd som man överhuvudtaget kan se. Silkestråden används till att väva sidentyget till våra lakan och morgonrockar.

Silkesmaskar har god aptit men en minst sagt ensidig diet och äter mullbärslöv både dag och natt. Därför växer de också väldigt fort. Från att silkefjärilens ägg kläcks till att larverna bildat kokonger och förpuppats tar det ungefär 30 dagar. Naturligt sker förpuppningen på våren, men genom att behandla äggen med svag värme kan förpuppning ske hela året. Kokonger som inte går att linda tråden av träs upp på en ståltrådsställning och torkas för att sedan användas till att göra våra silkestäcken.

Silkesmasken sägs vara källan till den traditionella kinesiska medicinen. Den lär vara bra för att t.ex. lindra kramper.

Sericin, proteinet som omger silkesfibern påstås ha välgörande dermatologiska egenskaper, och förekommer som beståndsdel i många hudvårdsprodukter.

 

Legenden om hur silke upptäcktes

Det sägs att den mytiske gule kejsaren (han som bland annat lärde kinerserna att odla ris) hade en favoritkonkubin vid namn Leizu. Hon var skön som en huldra och rak som ett träd, och hon förde sig som en gudinna. Och det kanske hon var också, för det vi nu ska berätta om hände på sagornas tid, för mycket mycket länge sedan.

En dag satt Leizu i den kejserliga trädgården i skuggan under ett mullbärsträd och drack te. Plötsligt föll något från trädets lövverk och hamnade med ett plums rakt ner i hennes tekopp. Det var en kokong av någon insekt som tydligen valt just detta träd för att förpuppa sig. Leizu tog en sked och rörde i det heta teet för att fiska upp det ovälkomna föremålet. Plötsligt märkte hon att skeden fått tag i en tråd som var så tunn att den knappt gick att urskilja. Hon drog i tråden, men i stället för att följa med upp guppade kokongen vidare i teet, och tråden blev bara längre och längre. Det hela var mycket egendomligt.

Leizu drog och drog i den spindelvävstunna tråden och lindade upp den på ena handens fingrar. Inte förrän hon lindat upp hela två li tråd (en kilometer) var den slut. Kvar i teet flöt puppan av en insekt. 
Leizu funderade en stund och tittade så upp i mulllbärsträdets gröna krona och log. När hon åter sänkte blicken hade hon uppfunnit sidenet.

 

Odlingar av silke i Sverige

Under 1700-talet började mullbärsträd planteras i större omfattning i Sverige, bl a anlade kronprinsessan Lovisa Ulrica en plantering vid Drottningholm. År 1830 bildades Sällskapet för inhemsk silkeodling som kom att stå under konungahusets särskilda beskydd. Återigen gjordes planteringar runt om i landet, bl a i Stockholmstrakten, på Öland, i Visby, på Omberg och på Visingsö.

Från de större planteringarna kom en hel del silke, men träden tog skada av de bistra vintrarna och maskarna angreps av allehanda sjukdomar. Man kämpade dock på fram till 1898 då Sällskapet för inhemsk silkeodling beslöt att lägga ner verksamheten helt. Några större mängder silke gav inte odlingen, även om det ett år producerades 24 kg på Visingsö. Då de större framgångarna uteblev, lades emellertid verksamheten ned på ön.

 

Vad är momme???

Under lång tid var sidenlakan en lyx som endast mycket rika människor hade råd att unna sig. Det är sant att sidenlakan är dyra men det betyder inte längre att vanliga människor inte kan köpa dem. De bästa sidenlakanen är tillverkade av 100% mullbärssilke och har över 400 trådar per inch. Momme vikten ligger på omkring 19 och är vävda så att silket får ett satängliknande glansig yta som är ren lyx för huden.

Men vad är momme?

Jag funderade på samma sak när jag första gången dök ner i silkets och sidenets värld. Jag hade alltid trott att det bästa sättet att bedöma kvaliteten på ett lakan var att räkna antalet trådar. Ju högre trådantal desto bättre kvalitet på lakanet, vilket är naturligt då ett tätt vävt tyg har en bättre hållbarhet än ett glest efter ett antal tvättar…. men när jag första gången läste att jag även måste ta med mommevikten blev jag lite förvirrad då jag inte hade någon aning om vad det var eller varför det var viktigt.

Momme är ett japanskt mått. Momme är det sätt varpå man mäter silkets vikt och det används också för att mäta och värdera pärlor. Det uttalas ”Momm” och förkortas i skrift mm.

Sidenlakan med momme mellan 12-19 att betrakta som god kvalitet. Momme mellan 16-19 är att betrakta som mycket god kvalitet. Allt lägre än 12 betyder att lakanet inte kommer att hålla så bra efter en tids användning.
Standardsättet för att mäta momme är att ta en stycke sidentyg som är 100 yards (c:a 91 meter) långt och 45 inches (c:a 1,4 meter) brett. Om stycket väger 19 pounds (c:a 8.6 kg) så är silkets momme 19.

Ju högre momme desto tyngre tyg, vilket betyder att en större mängd silke har använts vid vävningen av tyget.

De flesta sidenlakan har momme 12-19 och ett ultralyxigt lakan eller överkast har momme 18-22. Sidenkläder ligger oftast på momme 8-12 men för en manskostym kan momme 22 passa bra.

Den vanligaste momme skalan för några olika sidentyder är:

Habotaisiden – 5 -16 mm
Råsiden – 35 - 40 mm
Chiffon – 6 - 8 mm
Gauze – 3 - 5 mm